Pentru ca am intalnit des aceasta problema atat in scoala cat si in centrele AfterSchool, am decis sa scriu acest articol pentru a lamuri si a sublinia nevoia de odihna pentru copiii dumneavoastra. Cand spun odihna, nu inseamna ca timpul petrecut la AfterSchool este irosit. Nici pe departe. Un articol foarte interesant este scris pe pressone, pe care va invit sa il cititi aici, atunci cand aveti timp. Sunt pareri avizate, inclusiv din partea psihologilor.
– Așa cum am sugerat în răspunsul de mai sus, nu e cazul ca învățarea și relaxarea să fie privite antagonistic. Copiii pot învăța foarte mult în timp ce se relaxează.
Soluția o reprezintă organizarea optimă a activităților în funcție de vârsta, interesele și particularitățile individuale ale elevilor.
În SUA se recomandă ca timpul petrecut efectuând temele de casă să urmărească regula de 10 minute pe nivel de clasă. Cu alte cuvinte, unui copil de clasa a IV-a îi este recomandat să petreacă maximum 40 de minute efectuând teme de casă.
Revenind la întrebare, copiii pot fi antrenați în activități de învățare eficientă chiar și mai mult de 8 ore pe zi (inclusiv joaca spontană poate fi o sursă foarte bogată de creare a unor experiențe de învățare eficiente).
Provocările cele mai mari apar când avem de ales cum organizăm aceste activități, ce metode folosim, cum alternăm activitățile și cum utilizăm timpul liber.
La AfterSchool vom face temele de la scoala, iar apoi ne vom concentra pe joaca educativa, sub toate formele. AfterSchool-ul nu va deveni o povara pentru copii si nici nu vom sprijini vreodata dorinta unor parinti de a-i transforma pe copii (peste noapte) in – angajati – cu norma intreaga. Functionam pe educatie prin jocuri de indemanare si alte activitati care ii vor dezvolta frumos si fara sechele psihologice. Speram ca acest articol nu este prea dur si ca veti intelege importanta acestor randuri. In final, profesorului supraveghetor ii este mult mai usor sa aseze la o masa copiii si sa ii puna sa faca teme in continuu, spre deosebire de a comunica constant si a face diferite jocuri, unde atentia trebuie distribuita catre toti in acelasi timp.